Informatie over het land.
De hoofdstad van Turkije is Ankara. Turkije is lid van de Verenigde Naties sinds 24-10-1945.
Het land heeft een oppervlakte van 770 duizend vierkante kilometers. Het internationaal toegangsnummer voor de telefoon is 90.
De afkorting voor Turkije op internet is tr. Een klein deel rond de grootste stad Istanboel ligt in Europa. Het Aziatische en het Europese deel worden gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus, die gezamenlijk de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden.
Bevolking
In Turkije wonen 71.892.807 (2008) mensen. De grootste bevolkingsgroep zijn de Turken.
Er wonen echter ook Arabieren, Grieken en Koerden in Turkije.
Veel mensen in Turkije werken in de landbouw en visserij. Het zijn boeren, herders en vissers.
Zoals bekend werken ook heel wat Turken in West Europa.
Een groot deel van hen heeft zich definitief gevestigd in landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland.
Velen wonen al zo lang in West Europa dat zij ook niet meer naar hun vaderland zullen terugkeren.
Actueel is momenteel de aansluiting van Turkije bij de Europese Unie. Een dergelijke aansluiting zal grote voordelen voor Turkije met zich meebrengen.
In Turkije wordt Turks, Koerdisch en Arabische gesproken
Tektonische structuur
Turkije ligt in een gebied met een complexe tektonische structuur. Het grootste deel van Turkije ligt op de Anatolische Plaat. Deze kleine tektonische plaat zit in het oosten als het ware ingeklemd tussen de naar elkaar toe bewegende Euraziatische en Arabische platen.
Economie
Sinds 2001 neemt de regering in Ankara vergaande maatregelen om de economie te verbeteren. Daarvoor was er geen sprake van een voldragen vrijemarkteconomie. De inflatie was groot, het overheidstekort was hoog.
In 2000 en 2001 werd Turkije door een zware financiële en economische crisis getroffen. In mei 2001 werd Kemal Dervis binnengehaald als politiek onafhankelijk staatsminister voor de economie. Onder zijn leiding werd een indrukwekkend aantal economische hervormingen doorgevoerd, ondersteund door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De bancaire sector werd geherstructureerd.
Feestdagen.
Turkije kent de volgende feestdagen:
1 januari Nieuwjaarsdag
23 april Kinderdag
19 mei Dag van de jeugd
30 augustus Overwinningsdag
29 oktober Dag van de Republiek
Klimaat.
Het Middellandse zeeklimaat geeft warme dagen en zwoele nachten. In de zomer zijn de gemiddelde temperaturen hoog met 33 graden. In de winter komen de temperaturen gemiddeld uit op 13 graden Celsius.
Naarmat je verder naar het Oosten komt is er meer sprake van een landklimaat en worden de verschillen steeds groter. Daar komt ook sneeuw en behoorlijke vorst voor. Nabij de zee is altijd een gematigder klimaat.